Vad för sorts program är Freeridegymnasiet?
Freeridegymnasiet är i grunden ett Hotell- och turismprogram, alltså ett yrkesprogram. Vår verksamhet består av idrott och turism i samarbete. Läs mer om detta här.
Får man högskolebehörighet om man går freeridegymnasiet?
Programmet ger grundläggande högskolebehörighet till högskolestudier, men till utbildningar som kräver särskild behörighet (t ex civilekonom, jurist, läkare osv) räcker det inte. Hotell- och turism ger oss förutsättningar att kunna åka två dagar i veckan mellan v49-v17. Fler eller andra kurser som inte kan kombineras med åkningen på samma sätt skulle innebära att vi måste minska vår träningsverksamhet på snö markant. Vi kan därför inte tillgodose dessa typer av önskemål då vår främsta prioritet är att ha en så hög kvalité som möjligt på vår undervisning i freeski/snowboard.
Är du intresserad av att veta mer om särskild behörighet kan du läsa om det här. Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss via telefon.
Hur kommer man in på Freeridegymnasiet?
Eftersom vi har ett begränsat antal platser på vårt gymnasieprogram gör vi en antagningsprocess som varar över större delen av säsongen. Målet med denna process är att hitta de ungdomar vi tror kommer nyttja vårt gymnasieprogram på bästa sätt.
Detta är en otroligt svår uppgift och något vi arbetar mycket med under vårterminen för att kunna göra en så välgrundad bedömning som möjligt mellan de sökande varje år.
Vad vi värderar under processen:
- Glädjen till freeski och snowboardåkning. Även viljan till att utvecklas inom sporten är central i denna fråga. Detta är viktigt på grund av att eleven förväntas vara motiverad till den undervisning vi bedriver under kommande tre år. Vi har mycket praktisk och teoretisk undervisning under hela året där den röda tråden är utveckling på snö. För att ta till sig så mycket som möjligt från dessa tillfällen måste man verkligen älska den sport vi utövar.
- Inställningen till skolan och betyg. För en del låter det lite märkligt att vi tar så stor hänsyn till tidigare betyg för att komma in på ett skid/snowboardgymnasie. Det är därför viktigt för oss att poängtera att en del av vardagen som elev här i Malung sker i lektionssalar med ämnen så som svenska, matte, engelska och andra kurser inom programstrukturen hotell och turism. Man måste därför vara ansvarstagande, van att ta hand om sina egna studier och ha en bra inställning till att göra skolarbete som inte har med skid och snowboardåkning att göra. Vi ser gärna att de sökande har minst E i samtliga ämnen från grundskolan.
- Övrig idrottslig bakgrund, teknik inom sporten samt övriga meriter som de sökande kan ha från andra tidigare erfarenheter.
Detta är i grova drag vad vi kollar på. Vi har erfarenhet av att dessa faktorer är viktiga för att det ska fungera bra under gymnasietiden hos oss. I slutändan är det en helhetsbild av varje sökande som avgör vem vi tror kan nyttja vårt gymnasium på bästa sätt.
Hur går ansökningsperioden till?
Varje år genomför alla freeski och snowboardgymnasier i Sverige en lång antagningsprocess. Allt börjar med att ungdomar från hela landet söker in till oss via skidor.com mellan 1 oktober – 1 december.
Efter denna ansökningsperiod planeras ett läger för alla sökande som vanligtvis går av stapeln under februari. Detta läger är till för att vi tränare ska få möjlighet att lära känna de sökande och veta mer om vilka de är. Syftet är att skapa en god stämning under lägret där vi får åka massor tillsammans. Deltagarna får även teknisk coachning i backen och får garanterat lära sig några nya saker under dessa dagar oavsett nivå på åkningen. Det finns också ett stort mervärde för alla deltagare då de umgås under flera dagar och kan knyta kontakt med flera individer med samma intresse. Detta läger är oftast mycket uppskattat av deltagare och tränare. Men det är bra att veta att det inte är obligatoriskt. Du har fortfarande chans att komma in på hos oss även om du inte kunnat delta på detta tillfälle.
Vi genomför digitala intervjuer löpande med alla sökande efter lägret. Här samarbetar vi med både RIG Malung, Vännäs och Kiruna då det kan bli en hel del intervjuer beroende på söktryck. Detta har också för avsikt att vara en avslappnad intervju där vi ställer frågor enbart för att lära känna de sökande bättre.
Besked om antagningen sker efter SM-helgen. Beskeden visas på sidan som där ansökan gjordes. Det är RIG Malung som ger besked först så det brukar ta en vecka eller två innan vi är helt klara med vilka som kommit in eller inte.
Måste man ha tävlingsmeriter?
Nej, det är absolut inget krav för att komma in på vårat program. Det absolut viktigaste är att du älskar att åka skidor och snowboard. Däremot kan det vara fördelaktigt om konkurrensen är stor om de platser som finns på programmet.
Kan man göra studiebesök hos er?
Självklart! Det är det bästa sättet att få förståelse för vad vi gör. Kontakta någon av tränarna så ordnar vi det (Tränare & Kontakt).